fuerta

fuerta

sobota, 10 grudnia 2016

 CZEKOLADA BELGIJSKA 2 - c.d.                                                                                                                                                                    Do historii belgijskiej czekolady wpisał się przede wszystkim Jan Neuhaus, od którego nazwiska powstała jedna z najsłynniejszych czekoladowych firm. Przedsiębiorca zdradza rodzinny biznes farmaceutyczny i w 1912 roku opracowuje unikatowy przepis na czekoladki z delikatnym, kremowym nadzieniem o smaku śmietanki. wanilii, karmelu... Legendarna firma istnieje do dziś, od Kathleen Theys z NEUHAUS dostaję do publikacji te oto unikatowe archiwalne fotografie. Dobrotliwa twarz ze zdjęcia świetnie współgra z anegdotą - pomysł na praliny wziął się podobno początkowo z chęci ulżenia pacjentom,  przełykającym  gorzkie piguły. Od pomysłu na smaczną osłonę niedobrego smaku wewnątrz, do stworzenia całej pysznej całości, już nic nie mającej wspólnego z farmacją, a jedynie rozkoszą podniebienia, było niedaleko. Powstają pierwsze belgijskie praliny. Przy oglądaniu zdjęć na cześć mistrza zjadam  tradycyjną z nadzieniem waniliowym :)
Dawniej ...
i dziś 
A poniżej trochę smakołyków z tegorocznej świątecznej kolekcji firmy Neuhaus...
cdn. :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz